Het James Ensorhuis

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. De uitvalsbasis waar hij woonde en werkte vanaf 1917 tot aan zijn dood is in originele staat gebleven, waardoor je het authentieke huis nog steeds kunt bezoeken. 

Ensorwandeling

Een gloednieuwe Ensorwandeling stuurt je app-gewijs door Oostende en doet alle locaties aan die van belang waren in James Ensors werk en leven. Op elk van die plekken krijg je, via de laatste hightech, uitleg te horen en te zien. De wandeling zal zowel kinderen als volwassen Ensorfans bekoren.

Mu.ZEE

Bewonder topwerken van de twee grootmeesters van Oostende in de extra Ensor- en Spilliaertvleugel. Bovendien zijn alle Ensors van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, momenteel in restauratie, een jaar lang te bezichtigen in Mu.ZEE. 

Page-1
shape-hero--purple
14/07/2020 - 27/09/2020

James Ensor en Oostende

In deze openingstentoonstelling wordt, dankzij bruiklenen van olieverfschilderijen, etsen en tekeningen uit publieke en private verzamelingen, de bijzondere relatie tussen James Ensor (1860-1949) en de Stad Oostende in de kijker gezet.

Als geen andere schilder was deze pionier van de moderne kunst zo verbonden met zijn geboortestad. Zijn leven lang heeft hij haar geschilderd en bezongen. Ensor beschouwde zijn geboortestad als een gezegende, zo niet mythische plek bij uitstek. De opzet van de tentoonstelling beoogt dit belangrijk facet van Ensors oeuvre te benadrukken en is, eerst en vooral, een huldebetoon van de Stad Oostende aan één van haar beroemdste zonen.

Bezoek Het James Ensorhuis

Coronamaatregelen

We nemen alle nodige maatregelen om onze bezoekers op een veilige manier Het James Ensorhuis te laten bezoeken

Neem Ensor mee naar huis

In de museumshop vind je gadgets, catalogi en meer. Je kunt uitsluitend ter plaatse een aankoop doen. Een bezoekje waard!

Toegankelijkheid

Het volledige James Ensorhuis is vlot toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Uiteraard kunnen personen met een visuele handicap ook comfortabel de tentoonstelling bezoeken. 

Families

Met de kids een culturele uitstap plannen? Tuurlijk! Kunnen jullie de valse Ensor ontmaskeren?

Groepen

Wil je Het James Ensorhuis bezoeken met een groep? We bieden rondleidingen aan op maat van jouw groep op aanvraag.

Scholen

Een interactieve ontdekkingsreis in Het James Ensorhuis voor kinderen en jongeren. Samen met de gids wordt er stilgestaan bij de persoon die de kunstenaar was.