Het James Ensorhuis

Opgelet: Het James Ensorhuis is tijdelijk gesloten als gevolg van de verstrengde coronamaatregelen.

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. Het James Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken kwamen er tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het wordt nu pas in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. Meer nog: door ook het aanpalende pand in het museum te integreren, wordt het James Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar. 

Page-1
shape-hero--purple

Het biedt nu eveneens plaats aan tijdelijke tentoonstellingen en laat bezoekers op al dan niet interactieve wijze in het soms nogal bewogen leven en invloedrijke oeuvre van de kunstenaar duiken. Dankzij het authentiek meubilair, de reproducties op ware grootte en kleine documentaire-presentaties beleef je de werk- en leefruimte van de kunstenaar op een unieke wijze. Vijf belevingskamers belichten elk een ander thema:

  1. Inleiding tot de wereld van Ensor
  2. Interieurs
  3. Het publieke leven van Ensor
  4. De kritiek
  5. Maskers en vreemde figuren

Elke doelgroep, van kinderen tot kenners, maakt op zijn niveau interactief kennis met Ensor en zijn wereld. Als bezoeker beschik je over een audioguide op maat. De kleinste bezoekers worden toegesproken door Gust Van Yper, de vroegere huisknecht van Ensor. Een bevoorrechte ervaring. Gust verklapt tal van anekdotes over de vele beroemdheden die hier over de vloer kwamen, het leven in het huis en de familieleden. Je voelt, hoort en ziet James Ensor.

Als afsluiter van je bezoek kom je in de museale ruimte terecht. Daar worden tal van wisselende tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met Ensor-expert Xavier Tricot.

Tickets

Belgische schoolvakanties, feestdagen, weekends (vr-zo) 12 euro
Weekdagen buiten schoolvakanties (di - do) 10 euro
Groepen (+10 personen) 8 euro
Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar) 6 euro
Kinderen (onder 6 jaar) gratis
Schoolgroepen (t.e.m. 18 jaar) 3 euro
Museumpass 0 euro

Openingsuren

Het James Ensorhuis is open van 10 tot 18 uur.
Gesloten op maandag, behalve tijdens Belgische schoolvakanties en op feestdagen.

Het museum is ook gesloten op 01/01 en 25/12. 

Locatie

Vlaanderenstraat 29 (hoek Vlaanderenstraat - Van Iseghemlaan)
8400 Oostende
info@jamesensorhuis.be

Families

Met de kids een culturele uitstap plannen? Tuurlijk! Slagen ze erin om de valse Ensor te ontmaskeren?

Op een speelse en interactieve manier leren de jonge bezoekers alles over de wonderlijke leefwereld van James Ensor.  Aan de hand van tips in het boekje ga je op zoek naar de valse Ensor.

Wil je na het bezoek aan Het James Ensorhuis ook nog een wandeling maken zoals Ensor dat zo vaak deed door z'n geliefde stad? Vraag dan naar de familiewandeling met leuke doe-opdrachten.

Alles over je bezoek met het gezin

Page-1
shape-hero--purple

Toegankelijkheid

Kom je met een rolstoel/kinderwagen? Het volledige James Ensorhuis is vlot toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. 

Het parcours is nagenoeg identiek als dat van personen zonder beperking.  Voor personen die minder goed te been zijn, is er op verschillende plaatsen tijdens het bezoek een mogelijkheid om te gaan zitten.

Ook personen met een visuele of auditieve beperking kunnen comfortabel het volledige bezoek doen. De audioguides beschikken over teksten met audiodescriptie en er zijn aparte toestellen met scrollteksten. Er zijn bovendien ook verschillende voelelementen. Geleidehonden zijn welkom in het museum.

Er is aangepast sanitair.

Parkeren aan de ingang van Het James Ensorhuis is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkings zijn de Parking Centrum en Parking Kursaal 2 op 150 meter van het museum. Daar zijn er enkele parkeerplaatsen ter beschikking voor personen met een beperking.

Page-1
shape-hero--purple

Scholen

Een interactieve ontdekkingsreis in Het James Ensorhuis voor kinderen en jongeren.

Samen met de gids wordt er stilgestaan bij de persoon die de kunstenaar was. Welke thema’s koos hij en waarom? Welke zijn z’n bekendste werken? Allemaal onderwerpen die aan bod komen in deze interactieve tour doorheen Het James Ensorhuis. Aan het woord zijn de kinderen. Ze krijgen heel wat speelse denk- en doe-opdrachtjes die hen uitdagen om actief na te denken en hun mening te verwoorden.

Page-1
shape-hero--purple

Groepen

Wil je Het James Ensorhuis bezoeken met een groep? We bieden rondleidingen aan op maat van jouw groep op aanvraag.

Zoek je naar een geschikte teamdag voor je bedrijf? We werken er graag één uit op maat van jouw bedrijf. Onze gidsen beschikken over een ruime expertise, zodat we in onderling overleg een passende formule kunnen uitwerken. 

Page-1
shape-hero--purple

Neem Ensor mee naar huis

In de museumshop vind je magneten, postkaarten, posters, catalogi en nog veel meer. Je kunt uitsluitend ter plaatse een aankoop doen. Een bezoekje waard!

Page-1
shape-hero--purple