Het James Ensorhuis

Opening: 19 mei 2020

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. De uitvalsbasis waar hij woonde en werkte vanaf 1917 tot aan zijn dood is in originele staat gebleven, waardoor je het authentieke huis nog steeds kunt bezoeken. Dit Ensorhuis was al open voor het publiek, maar zijn potentieel werd niet ten volle benut. Daarom werden de aanpalende panden, goed voor een extra 690 m², gekocht.

Page-1
shape-hero--purple

Ze worden omgetoverd tot een interactief belevingscentrum dat Ensor en zijn leefwereld introduceert. Dankzij het authentiek meubilair, de reproducties op ware grootte en kleine documentaire-presentaties beleef je de werk- en leefruimte van de kunstenaar op een unieke wijze. Vijf belevingskamers belichten elk een ander thema:
 

  1. Inleiding tot de wereld van Ensor
  2. Interieurs
  3. Het publieke leven van Ensor
  4. De kritiek
  5. Maskers en vreemde figuren

Je maakt grondig kennis met de vele facetten van de kunstenaar.

Elke doelgroep, van kinderen tot kenners, maakt op zijn niveau interactief kennis met Ensor en zijn wereld en elke bezoeker beschikt over een audioguide op maat. Na deze uitvoerige introductie komt Gust Van Yper, de vroegere knecht van Ensor, de bezoekers halen om het authentieke huis van de meester te betreden. Een bevoorrechte ervaring. Gust verklapt ondertussen tal van anekdotes over de vele beroemdheden die hier over de vloer kwamen, het leven in het huis en de familieleden. Je voelt, hoort en ziet James Ensor. Als afsluiter van je bezoek kom je in de museale ruimte terecht. Hier worden tal van wisselende tentoonstellingen georganiseerd in samenwerking met Ensor-expert Xavier Tricot.

Locatie

Vlaanderenstraat 27
8400 Oostende
+32 59 29 53 30
info@jamesensorhuis.be

Openingsuren

Het James Ensorhuis is dagelijks open van 10 tot 18 uur.
Gesloten op maandag, m.u.v. Belgische schoolvakanties en feestdagen.

Het museum is gesloten op 01/01 en 25/12. 

Tickets

Weekdagen (di - do) 10 euro
Weekend (vr-zo, Belgische schoolvakanties en feestdagen) 12 euro
Groepen (+10 personen) 8 euro
Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar) 6 euro
Kinderen (onder 6 jaar) gratis
Schoolgroepen (t.e.m. 18 jaar) 3 euro

Neem Ensor mee naar huis

In de museumshop vind je gadgets, catalogi en meer. Je kunt uitsluitend ter plaatse een aankoop doen. Een bezoekje waard!

Open vanaf mei 2020.

Page-1
shape-hero--purple

Toegankelijkheid

Kom je met een rolstoel? Het volledige James Ensorhuis is vlot toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. 

Het volledige James Ensorhuis is vlot toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Uiteraard kunnen personen met een visuele handicap ook comfortabel de tentoonstelling bezoeken. Audioguides en iPods zijn ter beschikking alsook verschillende voelelementen. Geleidehonden zijn welkom in het museum.

Parkeren aan de ingang van Het James Ensorhuis is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkings zijn de Parking Centrum en Parking Kursaal 2 op 150 meter van het museum. Daar zijn er enkele parkeerplaatsen ter beschikking voor personen met een beperking.

Page-1
shape-hero--purple

Scholen

Een interactieve ontdekkingsreis in Het James Ensorhuis voor kinderen en jongeren.

Samen met de gids wordt er stilgestaan bij de persoon die de kunstenaar was. Welke thema’s koos hij en waarom? Welke zijn z’n bekendste werken? Allemaal onderwerpen die aan bod komen in deze interactieve tour doorheen Het James Ensorhuis. Aan het woord zijn de kinderen. Ze krijgen heel wat speelse denk- en doe-opdrachtjes die hen uitdagen om actief na te denken en hun mening te verwoorden.

Page-1
shape-hero--purple

Groepen

Wil je Het James Ensorhuis bezoeken met een groep? We bieden rondleidingen aan op maat van jouw groep op aanvraag.

Zoek je naar een geschikte teamdag voor je bedrijf? We werken er graag één uit op maat van jouw bedrijf. Onze gidsen beschikken over een ruime expertise, zodat we in onderling overleg een passende formule kunnen uitwerken. 

Page-1
shape-hero--purple