Tijdelijke tentoonstelling: Taferelen uit het leven van Christus

22/09/22 - 15/01/23

Tussen 1910 en 1913 realiseert James Ensor een reeks van 32 tekeningen met als titel Taferelen uit het leven van Christus. Dankzij de gulle bruikleen uit een privéverzameling kan Het James Ensorhuis de volledige reeks nu aan het publiek voorstellen. 

Page-1
shape-hero--purple

Tussen 1910 en 1913 realiseert James Ensor een reeks van 32 tekeningen met als titel Taferelen uit het leven van Christus. Elke tekening is uitgevoerd in rood potlood, waarvan verschillende aangevuld met blauw, groen of geel potlood. 

Qua geest en stijl verschillen ze onderling sterk. Sommige zijn heel klassiek of conventioneel qua compositie en zijn soms gebaseerd op werken van oude meesters. Andere zijn ‘ensoriaans’ van geest en opgebouwd met komische figuren of groteske tronies. Bepaalde taferelen werden door Ensor al vóór 1910 in beeld gebracht in olieverf, terwijl andere na 1913 model stonden voor latere schilderijen. 

In 1921 werd van deze tekeningen een album van lithografieën gedrukt dat werd uitgegeven door de Galerie Georges Giroux in Brussel.

De reeks tekeningen werd sinds ruim vijftig jaar niet meer tentoongesteld.
Dankzij de gulle bruikleen uit een privéverzameling kan Het James Ensorhuis de volledige reeks nu aan het publiek voorstellen.